Cerca de l’RDA Toolkit
Conceptes bàsics sobre la cerca
L’RDA Toolkit inclou un únic requadre de cerca que es troba a la part inferior dreta de la barra de navegació de color blau. El motor de cerca funciona de manera similar a Google i altres motors de cerca web. Per obtenir uns millors resultats,
-
Useu la sintaxi preferida del motor de cerca.
- Si busqueu una frase exacta, introduïu-la entre cometes. Així, per exemple, si cerqueu “Nom de lloc”, el sistema us mostrarà la frase “Nom de lloc en una escriptura no preferida”, però no “nom d’un lloc”.
- Si busqueu totes les paraules en qualsevol ordre, introduïu la frase sense cometes. Per exemple, una cerca de Nom de lloc mostrarà les frases “Nom de lloc en una escriptura no preferida” i “nom d’un lloc” L’RDA Toolkit no usa operadors booleans. L’ús de termes booleans com “i”, “o” i “no” no millorarà els resultats de la cerca. El motor de cerca del Toolkit assumeix una relació “i” entre els termes.
- Si voleu cercar una paraula, però no esteu segurs de la forma o l’ortografia, useu un asterisc (*) o un signe de percentatge (%) com a comodí. El comodí es pot usar com a substitut de les lletres d’una paraula. La cerca d’Abrev*, per exemple, us mostrarà els resultats “abreviatura” i “abreviatures”. Useu un asterisc (*) per substituir una o més lletres d’una paraula; useu un signe de percentatge (%) per substituir només una lletra. L’RDA Toolkit no usa el signe d’interrogació (?) com a comodí.
-
Recordeu aquests conceptes bàsics dels motors de cerca web.
- La cerca no distingeix entre majúscules i minúscules. Per exemple, si cerqueu “Tipus de suport físic” o “tipus de suport físic”, obtindreu els mateixos resultats.
- La cerca no té en compte la puntuació. Per exemple, si cerqueu “entitats.”, “entitats:”, “entitats”, obtindreu els mateixos resultats.
- La cerca no es pondera externament. Les classificacions de rellevància de les cerques basades en frases es calculen en funció del nombre de vegades que figuren en un document o documents i de la posició relativa de cada resultat dins del document (és a dir, si figura en un títol o un paràgraf). No es té en compte la importància del document mateix en relació amb altres documents de la col·lecció RDA Toolkit.
Limitar una cerca
A l’esquerra del requadre de cerca hi trobareu un menú desplegable que permet als usuaris restringir els documents que se cerquen. El menú està configurat per defecte a “Tot”. El menú conté les següents opcions:
- Tot - aquesta opció realitza la cerca a tot el contingut de l’RDA Toolkit, incloses les pàgines d’entitats i elements RDA, els capítols d’orientació, el glossari, els esquemes de codificació de vocabulari, els recursos, les declaracions de polítiques i els documents aportats pels usuaris. No cerca a AACR2.
- Només RDA - aquesta opció només cerca contingut RDA, que inclou les pàgines d’entitats i elements RDA, els capítols d’orientació, el glossari, els esquemes de codificació de vocabulari i l’històric de revisions.
- Polítiques: - aquesta opció només cerca declaracions de polítiques (només les declaracions de polítiques actives al vostre perfil).
- Títol exacte - aquesta opció requereix que l’usuari introdueixi el nom exacte d’una entitat, un element o una altra pàgina. En cas d’una coincidència exacta, la cerca omet la pàgina de resultats i es redirigeix a la pàgina RDA corresponent. No es pot cercar per títol exacte si s’usen cometes a la frase de cerca.
- Glossari - aquesta opció limita la cerca al glossari de l’RDA Toolkit.
- Documents aportats - aquesta opció cerca documents compartits globalment i localment creats per usuaris de l’RDA Toolkit amb l’eina d’edició HTML del lloc web.
Cerques especials
MARC 21
Els usuaris poden dur a terme cerques a l’RDA Toolkit introduint camps, indicadors i subcamps de MARC 21. Així per exemple, la cerca de “264 *1 $b” (usant les cometes, l’asterisc per als indicadors buits que faltin i un signe de dòlar com a delimitador) generarà 3 resultats, incloent-hi “nom d’editor”. Podeu afegir els termes referents al tipus de dades “Autoritat” i “Bibliogràfiques” per limitar la cerca encara més.
Números d’instruccions originals
Per tal de facilitar la localització de les instruccions RDA s’han inclòs alguns números d’instruccions de l’RDA Toolkit original. Només cal introduir el número d’instrucció al requadre de cerca entre cometes; els resultats de la cerca recolliran les coincidències exactes. Els usuaris han de ser conscients que la correspondència dels números d’instrucció originals amb les instruccions RDA noves és limitada. Si un número d’instrucció no genera cap resultat, proveu d’escurçar-lo en un o dos dígits. Per exemple, si se cerca “7.5.1.3” (entre cometes) no s’obtindrà cap resultat, però si se cerca “7.5” (entre cometes) s’obtindrà “equinocci”.
Números de citació
Els números de citació s’han creat per donar resposta a la necessitat de disposar d’una referència abreujada a les instruccions que es poden usar en els recursos impresos. Els números de citació fan referència a passatges concrets del contingut RDA. Per dur a terme una cerca per número de citació, només cal introduir el número al requadre de cerca, i la cerca durà al passatge corresponent de l’RDA Toolkit.
Resultats de la cerca
La pàgina de resultats de cerca inclou diversos elements que permeten als usuaris afinar la cerca i filtrar els resultats. A la part superior de la pàgina de resultats, els termes de cerca individuals figuren en ovals blaus. Fent clic a la “x” d’un oval, l’usuari pot eliminar ràpidament un terme de cerca. A la part superior de la columna esquerra hi trobareu un requadre de cerca que permet afegir termes nous a la cadena de cerca actual.
Visualització dels resultats de la cerca
A sota del requadre de cerca hi ha un menú desplegable que ofereix l’opció de mostrar els resultats de la cerca per ordre de rellevància o per ordre alfabètic. Els resultats de la cerca s’agrupen en tres categories de documents: Documents RDA, Polítiques i Documents aportats, en aquest ordre. Al costat de l’encapçalament de cada grup hi figura el nombre de resultats que es mostren actualment per a aquest grup i el nombre total de resultats de cerca per al grup. La configuració per defecte mostra els deu primers resultats de Documents RDA, els cinc primers resultats de Polítiques i els cinc primers resultats de Documents aportats.
Els resultats de cerca individuals inclouen quatre parts. La primera part és el títol de la pàgina, que és també l’enllaç a la pàgina. Es mostra amb una font blava. A continuació el sistema mostra una breu vista prèvia del text que conté el resultat de la cerca. L’última línia del resultat de la cerca inclou el tipus de document (per exemple, element, orientacions, glossari, declaracions de polítiques) en negreta i l’última actualització del fitxer.
Com filtrar els resultats de la cerca
A la columna de l’esquerra hi trobareu menús que us permetran filtrar per a cada grup de documents: Documents RDA, Polítiques i Documents aportats. Per defecte, tots els menús estan ajustats a la opció “Tot”. En marcar un element de la llista en un menú s’eliminarà la designació “tot” i es filtraran els resultats per a la categoria (o categories) seleccionada(es).
Com desar les cerques
Totes les cerques es poden desar prement el botó “Guardar cerca” situat a la part inferior de la columna esquerra. Haureu d’assignar un nom a la cerca i establir-hi un valor de participació. Un cop desada, podreu accedir a la cerca mitjançant el menú desplegable del requadre de cerca de la barra de navegació de color blau.
Document Date: 2020/01/21
Document: https://access.rdatoolkit.org/ca-ES_topic_tyl_wmy_x3b