Navegació de l’RDA Toolkit
Barra d’eines de perfil
La barra de color blau fosc de la part superior del lloc web conté una barra d’eines que permet accedir a les funcions del perfil. El contingut d’aquest menú varia en funció de si heu iniciat sessió. Sempre mostra, però, quatre etiquetes: Toolkit original, Ajuda, la vostra llengua preferida, i Enviar comentaris. El botó del Toolkit original permet accedir a l’enllaç de l’RDA Toolkit original. El botó Ajuda permet accedir als documents d’ajuda que esteu veient.
Llengua preferida
Passeu el cursor per damunt de la llengua que es mostra per obrir un menú desplegable.

Llengua del lloc web és la llengua del lloc web, inclòs el contingut RDA i la interfície d’usuari. Aquest reflecteix la preferència de llengua que heu establert al vostre perfil. Si no heu iniciat sessió al vostre perfil, la web s’ajustarà per defecte a la configuració de llengua del vostre navegador. Si la configuració de llengua del vostre navegador no es troba disponible a l’RDA Toolkit, la llengua predeterminada serà l’anglès.
Llengua d'RDA fa referència, exclusivament, a la llengua en què es mostra el contingut RDA. Permet als usuaris canviar ràpidament la llengua del contingut RDA que es mostra sense canviar la configuració de llengua preferida. Canviar la configuració de llengua d'RDA no modifica la llengua de la interfície d’usuari.
Mida de font permet augmentar fàcilment la mida de la font des del Toolkit seleccionant “Gran”. Aquesta acció només augmentarà la mida de la font que té la mida “Normal”. Si voleu augmentar encara més la mida de la font (a una mida superior a “Gran”), podeu provar d’utilitzar la funció de zoom al vostre navegador.
Enviar comentaris
Si feu clic sobre aquesta etiqueta, s’obrirà el formulari d’enviament de comentaris en una nova finestra o pestanya del navegador. Useu aquest formulari per enviar comentaris sobre l’RDA Toolkit.
Un cop hàgiu iniciat la sessió a l’RDA Toolkit, apareixeran tres icones noves a la barra d’eines de perfil. Aquestes funcions us permeten personalitzar el Tookit i accedir al contingut que heu creat.
Adreces d’interès i notes
Si feu clic a aquesta etiqueta, accedireu a les vostres adreces d’interès i notes. Una adreça d’interès proporciona un enllaç a un lloc de l’RDA Toolkit i el marca amb el símbol d’adreça d’interès. Una nota és similar a una adreça d’interès, però també permet afegir text que es mostra quan es passa el cursor per damunt de la icona de la nota. Les notes es poden compartir localment amb altres usuaris del Toolkit de la vostra institució. Per contra, les adreces d’interès només són per a ús privat. Trobareu més informació sobre les adreces d’interès i les notes a la secció Personalització del Toolkit de l’Ajuda.
Documents
Si passeu el cursor per damunt d’aquesta etiqueta, s’obrirà un menú desplegable que us permetrà accedir als documents subministrats per l’usuari o a la gestió dels vostres propis documents i preferències. Trobareu més informació sobre els documents a la secció Personalització del Toolkit de l’Ajuda.
Visualitzacions
Si feu clic a aquesta etiqueta, s’obrirà un menú desplegable que us permetrà canviar de visualització o fer clic per gestionar les visualitzacions. La secció Visualitzacions és el lloc des d’on podeu establir les preferències del vostre web. Trobareu més informació sobre els documents a la secció Personalització del Toolkit de l’Ajuda.
Pestanyes de contingut
Les pestanyes de contingut es troben a la part inferior del bàner blau. Un cop hàgiu iniciat la sessió, aquest bàner mostrarà el nom de la vostra institució i el vostre nom. Les quatre pestanyes de contingut representen la navegació d’alt nivell del contingut del Toolkit.
Cada pestanya de contingut conté un menú desplegable, que podeu veure passant el cursor per damunt de la pestanya. Tot i que és possible veure el contingut del menú sense haver iniciat sessió, no és possible accedir a aquestes pàgines tret que el contingut es trobi fora del mur de pagament.
Entitats
En aquest menú es llisten les tretze entitats RDA. La primera entitat que es llista és l’Entitat RDA, una superentitat de les altres dotze. La resta d’entitats es llisten en l’ordre del Library Reference Model (LRM). Per veure una pàgina d’entitat, col·loqueu el cursor damunt del nom de l’entitat i feu clic una vegada. Des de la pàgina d’entitat, podeu desplaçar-vos cap avall fins a la secció Elements per accedir a elements específics.
Orientacions
En aquest menú es llisten els capítols d’orientació d’RDA, que contenen informació i instruccions generals. El primer capítol d’orientació correspon a la Introducció a RDA. Els temes d’orientació posteriors es llisten en ordre alfabètic. Els conceptes generals es presenten en els capítols d’orientació; les instruccions específiques per a un element concret es troben a la secció Enregistrament d’aquest element.
Polítiques
Totes les declaracions de polítiques es trobaran disponibles en aquest menú desplegable. Des d’aquest menú, podeu seleccionar conjunts de declaracions de polítiques per veure’ls al panell principal del Toolkit.
Les declaracions de polítiques també es poden visualitzar a la columna de la dreta, al costat de les instruccions RDA. A la part superior de la columna dreta d’una pàgina RDA hi trobareu un menú desplegable amb l’etiqueta “Seleccionar un conjunt de polítiques”. En obrir el menú i seleccionar una opció, es mostraran les declaracions de polítiques del conjunt seleccionat a la columna de la dreta. La visualització (es mostra a continuació) comença amb una línia sòlida i fina que s’estén fins al text d’instruccions RDA i indica el passatge rellevant per a la declaració de polítiques. Si feu clic a l’identificador del conjunt de polítiques que es troba a la cantonada superior esquerra, us dirigireu a la pàgina del conjunt de polítiques. A la cantonada superior dreta hi trobareu el text “Enviar enrere”. Feu clic al text per desplaçar fora de la vostra vista les declaracions de polítiques que bloquegin la visualització d’altres continguts. Una línia discontinua curta indica la fi d’una declaració de polítiques. Les declaracions de polítiques més llargues es desplaçaran un cop s’hagin visualitzat 12 línies.

Recursos
La pestanya Recursos conté material de referència d’RDA, recursos de la comunitat lingüística relacionats amb RDA i altre tipus d’informació. Els dos primers elements del menú corresponen al material de referència RDA, el qual inclou el glossari i els esquemes de codificació de vocabulari (vocabularis de valors RDA). Els recursos de la comunitat permeten accedir a orientacions sobre temes específics, com ara abreviatures, majúscules, articles inicials i llibres de la Bíblia. L’Històric de revisions inclou l’arxiu d’instruccions anteriors i informació sobre versions també anteriors. També hi trobareu un enllaç al Toolkit original. L’últim element del menú correspon a una presentació en línia de les Anglo-American Cataloguing Rules, 2a edició, també conegudes com AACR2. Tant el Toolkit original com les AACR2 estan allotjats en llocs diferents del Tookit oficial i és necessari iniciar sessió per accedir al seu contingut. Useu el nom d’usuari i la contrasenya de la vostra institució per iniciar sessió i veure el contingut.
Consells de navegació
Rutes de navegació
En la majoria de pàgines del Toolkit, la ruta de navegació figura damunt del títol. Les rutes de navegació proporcionen un cert context al tema que conté la pàgina. Les etiquetes de la ruta de navegació estan enllaçades.

Fletxa superior
Quan us desplaceu cap avall des de la part superior d’una pàgina, apareixerà una fletxa blava, apuntant cap amunt, a l’extrem inferior dret de la pantalla. Feu clic a la fletxa per tornar a la part superior de la pàgina.
Fer clic a un enllaç
En fer clic a una frase amb hiperenllaç (subratllada en blau), el contingut enllaçat s’obrirà al panell principal i substituirà la pàgina actual. Si no voleu sortir de la pantalla actual, feu servir la icona de vista prèvia.
Icona de vista prèvia
Cada cadena de text amb un hiperenllaç està seguida per una icona de vista prèvia que imita a una pàgina amb una fletxa apuntant cap a la dreta. Si feu clic a la icona de vista prèvia, es mostrarà la columna de destinació de l’enllaç a la columna dreta de la pàgina.

Llistes d’elements
Cada pàgina d’entitat conté una llista alfabètica d’elements. Si coneixeu les primeres lletres de l’element que esteu cercant, podeu utilitzar el requadre de cerca que conté una funció de cerca de paraules clau amb escriptura predictiva. Els botons d’opció que trobareu damunt del requadre de cerca permeten filtrar des de “Tot” els elements fins als elements d’atribut o els elements de relació. Un menú desplegable permet filtrar l’element de relació per rang.
La cerca amb escriptura predictiva es basa en paraules clau, de manera que si escriviu “punt d’accés” s’obtindrà “punt d’accés d’agent” però no “variant de punt d’accés autoritzat d’agent” Actualment, el requadre de recerca d’elements d’una pàgina d’entitat és l’únic requadre de cerca que inclou la cerca amb escriptura predictiva.
Expandir/Contreure requadres
Els requadres que contenen una icona d’un ull (Referència de l’element i Exemples) s’expandiran i es contrauran prement un cop la icona de l’ull o la llegenda. En expandir els requadres es mostrarà més informació a la pantalla sense que sigui necessari desplaçar-se.
Definicions emergents de termes RDA
Hi ha llistes de termes del vocabulari de valors RDA al llarg de les pàgines d’elements. Aquestes llistes contenen termes subratllats amb punts de color taronja. Feu clic una vegada damunt del terme per veure’n la definició. Per tancar el requadre de la definició, torneu a fer clic. Aquests termes i definicions també es troben disponibles a les seccions Glossari i Esquemes de codificació de vocabulari, totes dues situades a la pestanya Recursos.
Funcions especials
El Toolkit inclou una barra d’eines emergent que permet als usuaris crear adreces d’interès, notes i enllaços i incloure un número de citació. Aquesta barra d’eines es pot activar simplement seleccionant un bloc de text a la columna principal de la majoria de pàgines. La barra d’eines emergent no està disponible a les pàgines de l’Esquema de codificació de vocabulari, al Glossari ni a les següents seccions de les pàgines d’elements: definició i àmbit, referència de l’element i elements relacionats.
Creació d’un enllaç
Per crear un enllaç que inclogui un passatge d’RDA Toolkit, feu clic i arrossegueu el cursor pel passatge que us interessi per ressaltar-lo. Apareixerà la barra d’eines emergent.

Seleccioneu la icona d’enllaç (la segona icona començant per la dreta) i s’obrirà un requadre que diu “Crear un enllaç”. Se us proporcionarà una URL. Feu clic a “Copiar” per copiar-la al porta-retalls.

Trobar un número de citació
Per trobar un número de citació per fer referència a un passatge a l’RDA Toolkit, feu clic i arrossegueu el cursor sobre el passatge que desitgeu per ressaltar-lo. Apareixerà la barra d’eines emergent. Seleccioneu la icona # que trobareu la dreta i s’obrirà un requadre que diu “Vegeu la citació”. Se us proporcionarà un número. Feu clic a “Copiar” per copiar-lo al porta-retalls.

Els números de citació estan pensats per ser usats per formes de comunicació en què no resulta pràctic generar enllaços, com ara documents impresos. Aquests números només figuren en les pàgines d’entitat/element i orientacions. Els números de citació estan associats a les capçaleres (exceptuant el títol de la pàgina, Definició i abast, Referència de l’element i Elements relacionats) i als requadres de condició i opció. Als títols de pàgina no se’ls assignen números de citació. Tots els números tenen el format xx.xx.xx.xx i s’assignen de forma aleatòria. La numeració no segueix cap ordre.
Per accedir directament al passatge referenciat és possible introduir el número de citació directament en el requadre de cerca. El passatge referenciat es mostrarà ressaltat.
Dades del document
Les dades del document es troben a la part inferior de cada pàgina del Toolkit. Aquestes dades inclouen dos components: la data i l’URL del document.

La data del document indica la data en què s’ha dut a terme l’última actualització de la pàgina. Una actualització fa referència a un canvi en una pàgina que s’ha notificat a les notes de la versió. El format de les dates és aaaa/mm/dd.
L’URL del document és l'adreça URL de la pàgina que s’està visualitzant.
Document Date: 2020/09/16
Document: https://access.rdatoolkit.org/ca-ES_topic_lnb_qmy_x3b